HomeBlogsArbeidsmarkt­communicatie: Tips & Tricks
Social Media Recruitment

Arbeidsmarkt­communicatie: Tips & Tricks

Geschreven door Marco Schurink

Geschreven door: Marco Schurink

Arbeidsmarkt­communicatie: Tips & Tricks

In de huidige arbeidsmarkt is het aantrekken van het juiste talent een steeds grotere uitdaging. Ook wij zien steeds meer organisaties die kampen met dit probleem. De strijd om talent wordt heviger en het is daarom essentieel om op te vallen als werkgever. Arbeidsmarktcommunicatie speelt hierin een cruciale rol. In deze blog geven we je een helder beeld van wat arbeidsmarktcommunicatie precies inhoudt en delen we een aantal waardevolle tips en tricks om jouw organisatie te helpen het beste talent aan te treken.

Wat is Arbeidsmarkt­­communicatie?

Arbeidsmarktcommunicatie is een strategisch proces waarin je als organisatie bewust en gericht communiceert met (potentiële) medewerkers over wie je bent, wat je doet en waarom mensen voor jou zouden willen werken. Het gaat verder dan alleen werving: het gaat over employer branding tot interne communicatie en retentie (lees hier meer over employer branding). Arbeidsmarktcommunicatie heeft als doel om jouw organisatie te positioneren als een aantrekkelijke werkgever, zowel extern als intern. Dit betekent dat je consistent en authentiek moet communiceren over je waarden, cultuur en de unieke voordelen die je te bieden hebt.

In de kern draait arbeidsmarkt­communicatie om het creëren van een positief beeld van jouw organisatie als werkgever. Dit beeld wordt gevormd door verschillende aspecten, zoals jouw online en offline aanwezigheid, de ervaringen van huidige medewerkers en de manier waarop je vacatures presenteert. Het is essentieel om je doelgroep goed te begrijpen en te weten wat hen motiveert en aantrekt. Op basis daarvan kun je gerichte campagnes en boodschappen ontwikkelen die aansluiten bij de wensen en behoeften van potentiële kandidaten.

Onlangs zijn wij met de arbeidsmarktcommunicatie van de Gemeente Neder-Betuwe aan de slag gegaan, en met resultaat. Je kan hier lezen hoe dat heeft uitgepakt.

Tips & Tricks voor Arbeidsmarkt­­communicatie

Wat is nou belangrijk om rekening mee te houden wanneer jij aan de slag gaat met arbeidsmarktcommunicatie? We delen graag wat tips & tricks met je! Laten we eens gaan kijken.

Definieer en communiceer je employer brand

Je employer brand is de kern van je arbeidsmarktcommunicatie. Het is het beeld dat (potentiële) medewerkers hebben van jouw organisatie als werkgever. Begin met het definiëren van wat jouw organisatie uniek maakt. Welke waarden en cultuur kenmerken jouw bedrijf? Wat maakt werken bij jouw organisatie aantrekkelijk? Zorg ervoor dat deze boodschap consistent is in al je communicatie-uitingen, van je website tot social media en vacatureteksten. Een sterk en authentiek employer brand helpt je om op te vallen in een concurrende arbeidsmarkt.

Maak gebruik van data en analytics

Het meten van de effectiviteit van je arbeidsmarktcommunicatie is cruciaal om te kunnen bijsturen waar nodig. Door data te verzamelen over de prestaties van, bijvoorbeeld, je wervingscampagnes, zoals het aantal sollicitaties, de kwaliteit van kandidaten en de cost-per-hire, kun je gerichte verbeteringen doorvoeren. Maak gebruik van tools zoals Google Analytics, LinkedIn Recruiter of gespecialiseerde recruitment software om inzicht te krijgen in waar je doelgroep zich bevindt en hoe zij reageren op je boodschap. Dit stelt je in staat om je strategie continu te optimaliseren.

Zet in op employee advocacy

Je huidige medewerkers zijn de beste ambassadeurs voor je organisatie. Als zij tevreden zijn en trots zijn om voor jou te werken, zullen zij dit ook uitstralen naar de buitenwereld. Moedig je medewerkers aan om hun ervaringen te delen op sociale media en zorg ervoor dat zij de tools en content hebben om dit te doen. Dit kan variëren van het delen van bedrijfsupdates tot persoonlijke verhalen over hun werkervaringen. Employee advocacy is een krachtig middel om authentieke en geloofwaardige arbeidsmarktcommunicatie te realiseren.

Creëer aantrekkelijke en authentieke content

Kandidaten willen niet alleen weten wat voor soort werk je aanbiedt, maar ook wie je bent als organisatie. Creëer daarom content die een eerlijk en aantrekkelijk beeld geeft van je bedrijfscultuur, werkomgeving en de mensen die er werken. Denk aan blogs, video’s, testimonials van medewerkers en behind-the-scenes beelden. Zorgen ervoor dat deze content zowel informatief als inspirerend is. Authentieke content helpt om een emotionele connectie te maken me potentiële kandidaten en kan het verschil maken is hun keuzeproces.

Optimaliseer je candidate experience

De ervaring die een kandidaat heeft tijdens een sollicitatiesproces is van grote invloed op hoe zij jouw organisaties zien. Een soepel, transparant en mensgericht sollicitatieproces kan het verschil maken tussen het aantrekken van topkandidaten of hen verliezen aan een concurrent. Zorg ervoor dat je communicatie tijdens het hele proces duidelijk en tijdig is. Geef feedback waar mogelijk en houd kandidaten op de hoogte van de status van hun sollicitatie. Een positieve candidate experience draagt niet alleen bij aan het succes van je werving, maar ook aan je algehele employer brand.

De toegevoegde waarde van een Arbeidsmarkt­communicatie­­bureau

Een goede strategie voor arbeidsmarktcommunicatie is niet altijd zo simpel als het lijkt. Een arbeidsmarkt­communicatiebureau kan van enorme waarde zijn voor jou als organisatie wanneer jij je employer brand wil versterken en succesvol talent aan wil trekken. Vaak ontzorgt zo’n bureau jouw compleet op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie, waardoor jij tijd en geld in de ‘core business’ kan steken. Ze brengen specialistische kennis en ervaring op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en kunnen je helpen om een strategisch en doordacht plan op te stellen.

Daarnaast kunnen zij je ondersteunen bij het ontwikkelen van creatieve en effectieve campagnes die jouw organisaties onderscheiden van de concurrentie. Of het nu gaat om het versterken van je employer brand, het optimaliseren van je wervingsproces of het inzetten van data en analytics, een arbeidsmarktcommunicatie­bureau kan je de expertise en middelen brengen die je nodig hebt om succesvol te zijn.

Op de ‘ons werk’ pagina hebben wij verschillende projecten staan waar wij ook wel een beetje trots op zijn. Hier staan ook arbeidsmarktcommunicatie projecten tussen. Neem een kijkje hier!

Conclusie

Arbeidsmarktcommunicatie is een essentieel onderdeel van een succesvolle wervingsstrategie. Door te investeren in een sterk employer brand, het gebruik van data, employee advocacy, aantrekkelijke content en een optimale candidate experiecne, kun je jouw organisatie positioneren als een aantrekkelijke werkgever en het beste talent aantrekken.

Heb je een vraag, of wil je vrijblijvend even sparren? Neem hier contact met ons op!

Section conversion background

Intressant artikel? Vergeet niet te delen