Inclusief werven: hoe je een diverse en inclusieve werkplek creëert
Geschreven door: Marco Schurink
Wist je dat…
- Organisaties met een diverse samenstelling van teams 35% beter presteren dan hun concurrenten?
- 67% van de werkzoekenden diversiteit als een belangrijk criterium beschouwt bij het kiezen van een werkgever?
- Bedrijven die inclusief werven, hun personeelsverloop met 50% kunnen verminderen door een inclusieve cultuur te creëren?
- Bijna 80% van de werkzoekenden aangeeft meer te willen weten over de inclusiviteit binnen een bedrijf voordat ze solliciteren?
- Organisaties die inzetten op inclusiviteit in hun wervingstraject een grotere talentpool aanspreken en daardoor 70% meer kans hebben om de juiste kandidaat te vinden?
Genoeg reden dus om als organisatie inclusief te werven! Laten we eens gaan kijken hoe je dat precies doet.
Wat is inclusief werven?
Inclusief werven betekent dat je als organisatie proactief stappen zet om ervoor te zorgen dat iedereen een gelijke kans heeft in het sollicitatieproces, ongeacht hun geloof gender, leeftijd, achtergrond, seksuele geaardheid, of eventuele beperkingen. Het doel is om een diverse en inclusieve werkplek te creëren, waarin mensen van verschillende achtergronden zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen. Inclusief werven gaat verder dan alleen diversiteit: het gaat om het scheppen van een omgeving waarin iedereen zich welkom en gehoord voelt.
Criteria voor inclusief werven
Om inclusief te werven, moet je als organisatie verder kijken dan de standaardprocedures. Het gaat om bewuste keuzes en aanpassingen in elk aspect van het wervingsproces. Laten we eens gaan kijken naar welke dit zijn.
Inclusieve vacatureteksten
Het gebruik van neutrale taal en een focus op vaardigheden in plaatst van specifieke ervaringen helpt om een bredere groep kandidaten aan te trekken. Vermijd termen die gendergebonden zijn of specifieke stereotypen oproepen, want deze kunnen onbedoeld bepaalde groepen ontmoedigen om te solliciteren. Een klein voorbeeldje:
- Vermijden: “Wij zoeken een man/vrouw die…”
- Aternatief: “Wij zoeken een professional die…”
- Vermijden: “Hij/zij zal verantwoordelijk zijn voor…”
- Alternatief: “Deze persoon zal verantwoordelijk zijn voor…”
Maar ook woorden als ‘competitief’ (mannen) en ‘begripvol’ (vrouwen) zijn impliciet bevooroordelende woorden die beter vermeden kunnen worden als je inclusief wilt werven.
TIP: Om je leven een beetje makkelijker te maken bij het schrijven van genderneutrale, inclusieve vacatureteksten kunnen tools zoals Textio (betaald) en GenderDecoder (gratis) je een helpende hand bieden.
Daarnaast is het essentieel dat vacatures toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Denk hierbij aan het optimaliseren van de tekst voor schermlezers, het gebruik van duidelijke taal en het aanbieden verschillende formaten.
Diversiteit in wervingskanalen
Het is ook belangrijk dat je je wervingskanalen diversifieert. Door niet alleen gebruik te maken van traditionele kanalen, maar ook te adverteren op platforms en netwerken die zich richten op minderheidsgroepen, bereik je een breder en diverser publiek. Denk hier bijvoorbeeld aan Diversityjobs. Dit platform biedt werkgevers de mogelijkheid om vacatures te plaatsen die specifiek gericht zijn op divers talent, zoals mensen met verschillende ethnische achtergronden, LGBTQ+- personen of mensen met een beperking.
Door samen te werken met organisaties en netwerken die zich inzetten voor inclusie en diversiteit zorg je ervoor dat je als organisatie zichtbaar bent bij verschillende gemeenschappen en vergoot je de kans dat talentvolle mensen uit diverse groepen je vacature onder ogen krijgen. Via meet en greets van Onbeperkt aan de slag of Refugee Talent Hub, kun je bijvoorbeeld werkzoekenden ontmoeten met een beperking of een vluchtelingenachtergrond.
Divers beeldmateriaal
Het is belangrijk om diversiteit zichtbaar te maken in alle (online) communicatie-uitingen en campagnes. Dit betekent dat het gebruik van divers beeldmateriaal een cruciale rol speelt. Wanneer je beelden selecteert of creëert, is het essentieel dat deze de diversiteit van de samenleving en je organisatie weerspiegelen, zoals mensen van verschillende etniciteiten, leeftijden, genders, en mensen met een beperking. Dit toont aan dat jouw organisatie openstaat voor iedereen en creëert een gevoel van herkenning en inclusie bij verschillende doelgroepen. Zorg ervoor dat het niet alleen om een symbolische representatie gaat, maar dat het daadwerkelijk de werkelijke diversiteit binnen de organisatie weergeeft. Op deze manier kun je als organisatie laten zien dat diversiteit en inclusie geen loze woorden zijn, maar fundamenteel onderdeel uitmaken van je waarden.
Een objectief selectieproces
Een objectief en onbevooroordeeld selectieproces is cruciaal. Dit kan worden bereikt door bijvoorbeeld anoniem solliciteren in te voeren. Door persoonlijke informatie zoals naam, leeftijd, en geslacht weg te laten, kun je onbewuste vooroordelen bij de eerste selectie beperken. Daarnaast helpt het om gestandaardiseerde vragenlijsten en gestructureerde interviews toe te passen. Dit zorgt ervoor dat alle kandidaten op dezelfde manier beoordeeld worden, waardoor de focus op de kwaliteiten en vaardigheden van de kandidaten ligt. Door recruiters te trainen in bewustwording van vooroordelen en technieken voor inclusief werven, kun je onbewuste vooroordelen nog verder terugdringen.
TIP: Het ministerie van sociale zaken en Werkgelegenheid biedt via Talent is belangrijker informatie over objectief selecteren.
Een toegankelijke sollicitatieprocedure
Een toegankelijke sollicitatieprocedure is essentieel voor een inclusieve werving. Zorg ervoor dat het sollicitatieproces flexibel en toegankelijk is, bijvoorbeeld door verschillende interviewmogelijkheden aan te bieden, zoals video-interviews, telefonische gesprekken of face-to-face. Gebouwen moeten toegankelijk zijn voor mensen met een beperking, en het moet voor kandidaten mogelijk zijn om vooraf hun specifieke behoeften kenbaar te maken, zodat ze de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben.
Cultuur en beleid van inclusiviteit
Het creëren van een inclusieve cultuur gaat verder dan alleen het wervingsproces. Cultuur en beleid van exclusiviteit moeten ook binnen de organisatie zelf verankerd zijn. Dit betekent dat diversiteit en inclusie als speerpunten in het HR-beleid opgenomen moeten worden. Laat zien dat jouw organisatie actief werkt aan inclusie, bijvoorbeeld door rolmodellen naar voren te brengen en netwerkmogelijkheden te bieden voor ondervertegenwoordigde groepen. Dit draagt bij aan een werkplek waarin iedereen zich gewaardeerd voelt.
Monitoring en evaluatie
Daarnaast is het belangrijk om continu te monitoren en te evalueren. Door statistieken bij te houden over de diversiteit van sollicitanten en aangenomen kandidaten, kun je het wervingsproces constant verbeteren. Dit helpt niet alleen om mogelijke knelpunten te identificeren, maar ook om actief bij te sturen en je strategieën aan te passen. Feedback van sollicitanten over hun ervaringen tijdens het sollicitatieproces kan hierbij van grote waarde zijn en kan dienen als leidraad voor verdere optimalisatie.
Flexibiliteit en aanpassingsvermogen
Flexibiliteit en aanpassingsvermogen spelen ook een grote rol. Het aanbieden van flexibele werkregelingen, zoals parttime werk, thuiswerken of aangepaste werktijden, maakt het voor een bredere groep mensen mogelijk om te solliciteren en deel uit te maken van de organisatie. Dit geldt met name voor ouders, mantelzorgers en mensen met een beperking. Door te luisteren naar de persoonlijke behoeften van kandidaten en daarop in te spelen, creëer je een open en inclusieve omgeving waarin iedereen de kans krijgt om diens talenten optimaal in te zetten.
Zelf aan de slag
Inclusief werven gaat verder dan diversiteit: het gaat om het creëren van een werkplek waarin iedereen, ongeacht achtergrond of persoonlijke kenmerken, gelijke kansen heeft. Door bewuste keuzes te maken in vacatureteksten, wervingskanalen, en selectieprocessen, en door te zorgen voor een inclusieve en toegankelijke sollicitatieprocedure, kan je als organisatie echt inclusief werven. Daarnaast is het belangrijk om intern een cultuur te creëren die diversiteit waardeert en om processen te monitoren en continu te verbeteren. Alleen door al deze aspecten samen te brengen, kun je als organisatie en werkplek tot stand brengen waarin iedereen zich welkom voelt.
Samen inclusief werven
Inclusief werven maakt vaak een integraal onderdeel uit van onze inzet voor klanten. Soms heel expliciet, bijvoobeeld bij het traineeship voor statushouders van de provincie Limburg of bij de werving van toptalent voor de ‘women events’ van consultancybureau Kearney. Maar meestal als belangrijke factor bij de werving voor reguliere functies, zoals de keuze van ambassadeurs voor wervingscampagnes (o.a. gemeente Amsterdam), het schrijven van inclusieve vacatureteksten of de ontwikkeling van een volledig toegankelijke werkenbij website momenteel bij gemeente Neder-Betuwe. Wil jij meer uit jouw werving halen door ook inclusiever te gaan werven? Neems eens contact met ons op voor een kennismaking.