fbpx
HomeBlogsVacaturemarketing: Feitjes, voordelen & hoe het jouw organisatie helpt groeien
Social Media Recruitment

Vacaturemarketing: Feitjes, voordelen & hoe het jouw organisatie helpt groeien

Geschreven door Marco Schurink

Geschreven door: Marco Schurink

Vacaturemarketing: Feitjes, voordelen & hoe het jouw organisatie helpt groeien

Vacaturemarketing is tegenwoordig erg belangrijk bij het aantrekken van nieuwe werknemers voor jouw organisatie. Laten we beginnen met een paar interessante feitjes:

 

  • Uit data blijkt dat 84% van de bedrijven die investeren in vacaturemarketing een duidelijke verbetering ziet in hun wervingsproces. Het gericht inzetten van marketingtechnieken zorgt voor meer sollicitaties en, belangrijker nog, voor relevantere kandidaten;
  • Door gebruik te maken van een doordachte vacaturemarketingstrategie kan de cost-per-hire tot wel 40% worden verlaagd. Vacatures worden efficiënter afgestemd op de doelgroep, wat leidt tot minder verspilde tijd en middelen;
  • Onderzoek wijst uit dat 72% van de werkgevers vindt dat een effectieve vacaturestrategie rechtstreeks invloed heeft op de kwaliteit van sollicitanten;
  • Social media blijft één van de meest effectieve kanalen voor vacaturemarketing. Zo gebruikt 79% van de werkzoekenden platforms zoals LinkedIn, Facebook en Instagram tijdens hun zoektocht naar een baan;
  • Meer dan 70% van de werkzoekenden gebruikt hun smartphone om vacatures te zoeken, wat aangeeft hoe belangrijk het is dat vacaturemarketing ook mobielvriendelijk is, net als jouw recruitmentsite.

Maar wat is vacaturemarketing nou precies?

Vacaturemarketing is veel meer dan simpelweg een vacature plaatsen op een job board. Het is een strategische aanpak waarbij marketingtechnieken worden ingezet om vacatures bij de juiste kandidaten onder de aandacht te brengen. Je gebruikt het proactief om de best mogelijke sollicitanten te bereiken, in plaats van te wachten tot geschikte kandidaten zelf reageren.

Vacaturemarketing maakt gebruik van diverse kanalen en methodes. Denk aan de klassieke job boards zoals Indeed, maar ook aan het gericht adverteren via social media kanalen zoals LinkedIn, Facebook en Instagram. Bovendien speelt de recruitmentsite van jouw organisatie een belangrijke rol. Hier kunnen vacatures worden geplaatst, maar het is essentieel om SEO-technieken toe te passen om deze pagina vindbaar te maken voor werkzoekenden. Lees hier hoe je er bijvoorbeeld voor zorgt dat jouw vacature hoog in de Google zoekresultaten terechtkomt. In sommige gevallen wordt ook e-mailmarketing ingezet, waarbij nieuwsbrieven en specifieke e-mailcampagnes worden gebruikt om vacatures rechtstreeks bij potentiële kandidaten te brengen.

Maar vacaturemarketing is meer dan alleen de vacature zelf promoten. Het gaat ook om het overbrengen van jouw werkgeversmerk. Kandidaten willen weten wat jou bedrijf hen te bieden heeft, hoe de bedrijfscultuur is, en waarom ze juist bij jou zouden moeten solliciteren. Door je organisatie op een aantrekkelijke manier te presenteren, vergroot je de kans om talenten aan te trekken die echt passen binnen je bedrijf. Lees hier meer over employer branding.

De voordelen van vacaturemarketing

Bereik passieve kandidaten

Een goed uitgevoerde vacaturemarketingcampagne brengt een aantal belangrijke voordelen met zich mee voor jouw organisatie. Het belangrijkste voordeel is dat je niet alleen de actieve werkzoekenden bereikt, maar ook de passieve kandidaten. Dit zijn de mensen die misschien niet actief op zoek zijn naar een nieuwe baan, maar wel openstaan voor interessante mogelijkheden. Door jouw vacatures strategisch en opvallend onder de aandacht te brengen, kun je deze groep aantrekken en verleiden om te solliciteren.

Hogere kwaliteit sollicitanten

Daarnaast zorgt vacaturemarketing voor een betere kwaliteit van sollicitanten. In plaats van veel irrelevante sollicitaties te ontvangen, zorgt een goed doordachte strategie ervoor dat je sollicitaties ontvang van mensen die qua vaardigheden, ervaring en persoonlijkheid goed passen bij de functie en bij jouw organisatie. Hierdoor verspil je minder tijd aan ongeschikte kandidaten en kun je je focussen op de beste match.

Versterk je werkgeversmerk

Een ander voordeel is de vergrote zichtbaarheid van jouw werkgeversmerk. Door vacatures te vermarkten, vergroot je niet alleen de kans dat kandidaten jouw vacatures zien, maar bouw je ook aan de algehele bekendheid van je organisatie als werkgever. Dit zorgt ervoor dat je ook op de lange termijn aantrekkelijk blijft voor potentiële kandidaten. Mensen die je bedrijf nog niet kenden, komen via jouw vacaturecampagnes in contact met jouw merk en kunnen hierdoor in de toekomst geïnteresseerd raken.

Kostenbesparing

Wat kostenbesparing betreft kan vacaturemarketing ook een positieve invloed hebben. Doordat je campagnes kunt richten op specifieke doelgroepen, bereik je precies de mensen die je zoekt. Hierdoor vermijd je de kosten van het werven van irrelevante kandidaten en verminder je de tijd en middelen die nodig zijn om geschikte sollicitanten te vinden.

Vul vacatures sneller in

Ook zorgt vacaturemarketing ervoor dat je vacatures sneller kunt invullen. Omdat je gericht de juiste mensen aanspreekt, duurt het minder lang voordat je de perfecte kandidaat hebt gevonden. Dit is vooral belangrijk in de huidige krappe arbeidsmarkt, waar het vinden van kwalitatief goede werknemers tijdrovend kan zijn.

Inzichten en data

Tot slot biedt vacaturemarketing waardevolle inzichten en data. Je kunt bijvoorbeeld precies zien welke kanalen het beste werken, hoeveel sollicitaties voortkomen uit bepaalde campagnes en hoe je de effectiviteit van je inspanningen kunt verbeteren. Dit stelt je in staat om continu te optimaliseren en je strategie aan te passen om nog betere resultaten te behalen.

Voor jou als organisatie

Vacaturemarketing is een essentiële strategie voor jou als organisatie wanneer je op zoek bent naar het juiste talent. Het combineert marketingtechnieken met recruitmentdoelen om vacatures onder de aandacht te brengen van geschikte kandidaten. Door gebruik te maken van job boards, social media, SEO en ook Google campagnes, kun je niet alleen vacatures invullen, maar ook je werkgeversmerk versterken en een breder bereik realiseren. De voordelen zijn talrijk: je trekt passieve kandidaten aan, verbetert de kwaliteit van sollicitanten, verlaagt de kosten per hire en bouwt aan een sterk werkgeversmerk. Bovendien levert vacaturemarketing waardevolle data waarmee je je strategie continu kunt optimaliseren. Dit alles maakt vacaturemarketing tot een krachtig hulpmiddel voor elke organisatie die succesvol wil groeien en de beste werknemers aan wil trekken.

Wij hebben al veel organisaties mogen helpen met behulp van vacaturemarketing, bijvoorbeeld SSR (De Rechtspraak). Of het nu één vacature is of meerdere, onze ervaring leert dat we altijd de juiste kandidaten weten aan te trekken. Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Neem eens een kijkje op onze recruitment marketing pagina of neem vrijblijvend contact met ons op, ook voor vrijblijvend advies

Section conversion background

Intressant artikel? Vergeet niet te delen